“Het is heel belangrijk om een eigen netwerk te hebben”

Alhoewel Jörgen Raymann werd geboren in Nederland groeide hij op in Suriname. Jörgen is vanaf zijn 20ste ondernemer. Na zijn studie economie aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam ging hij emigreren naar Suriname, waar hij zijn eigen restaurant runde. Daar verzorgde Jörgen meerdere diners voor cabaretiers uit Nederland.

Sinds 1999 is Raymann actief op de Nederlandse televisie. Hij presenteerde het televisieprogramma Zo Raymann en (voorheen) de Comedy Factory bij de NPS (nu NTR) op Nederland 1. Ook treedt hij op in het theater. Eigenlijk te veel om op te noemen. Op 21 augustus 2012 werd hij door vredesorganisatie IKV Pax Christi benoemd tot Minister van Vrede.

To the point en inspirerend
Jörgen heeft als geen ander bewezen dat hij een ondernemer in hart en nieren is.  Als spreker kan Jörgen als geen ander zijn betrokkenheid bij de samenleving laten zien en hoe hij mensen daarbij stimuleert hun mindset te veranderen. Zijn speeches zijn to-the-point en inspirerend!  Vanaf 2005 is Jörgen een inspirerende Motivational  speaker. Ook als dagvoorzitter bij events en trainingen worden de nodige onderwerpen snel, met humor en doelgericht overgebracht naar het publiek. Als presentator praat hij de boel aan elkaar en blijft hij de aandacht houden van het publiek door zijn charmes en zijn lach.

Sinds 2005 is Raymann ambassadeur van Unicef, evenals Trijntje Oosterhuis, Edwin Evers,Ranomi Kromowidjojo , Monique van de Ven en Paul van Vliet. In 2007 startte hij het project “ Verder leren dan je neus lang is” , naar aanleiding van de verhoging van de leerplichtige leeftijd tot 18 jaar. Raymann is lid van het comité van aanbeveling van de Stichting Kunstwerken Leo Glans en  zit in Raad van Toezicht van Right About Now. Jörgen is onder andere festivaldirecteur van “ dias latinos”  een outdoor festival dat op 31 juni en 1 en 2 juli in Amersfoort gehouden wordt. Dit outdoor festival is een festival met verschillende podia met  Latijns-Amerikaanse en Caraïbische muziek. Een podium speciaal voor jongeren. Op 17 december wordt ook aandacht besteed aan het goede doel dat door de organisatie van het vernieuwde festival wordt gesteund, onder de noemer Viva la Vida. Jörgen is ook sinds kort gestart met het radio programma “Ask Me Anything” bij BNR radio, waar hij Ruud Wild opvolgt.

Zichtbaarheid van allochtone professionals
Sommige media doen het goed. RTL is daar een voorbeeld van. Daar worden regelmatig  programma’s uitgezonden door allochtone professionals. De publieke omroep doet het naar mijn mening het slecht. De Media wordt eigenlijk bestuurd door de Nederlanders zonder migratie achtergrond die natuurlijk hun eigen netwerk benaderen. Daardoor worden de “exotische producten niet geleverd”. Met andere woorden “Nederlanders mét een migratie achtergrond”  worden niet altijd benaderd.

Mijn netwerk benaderen
Ik ben wel programmamaker maar niet de man om perse allochtonen in de picture te zetten. Ik gun alle Nederlandse professionals hun business en als het een professional is zal hij zeker een doorbraak maken maar het moet je natuurlijk ook gegund worden. Bij radio BNR zal ik zeker een bijdrage leveren om mijn netwerk te benaderen, maar ook in mijn netwerk kijk ik naar professionals en niet of het een allochtoon is of een witte man. Wel wordt er vaak aan mij gevraagd of ik een allochtone professional kan voordragen wat ik dan ook graag doe. Maar dat is vanwege zijn expertise en niet alleen vanwege zijn etnische afkomst.

Startende ondernemer
Ik ben wat onbeholpen gestart  als ondernemer. Er kwam zoveel op mij af zoals contracten en bijvoorbeeld je eigen administratie doen wat heel erg essentieel is als startende ondernemer. Je start en neemt een sprong in het diepe en door vallen en opstaan leer je waar de valkuilen liggen. Ik heb het ondernemerschap destijds onderschat en ik heb door schade en schande letterlijk veel moeten bijstellen om mijn weg te vinden. Ik ben nu 50 en startte als ondernemer rond mijn 27ste. Jörgen verteld lachend dat hij een stuk productiever is geworden en heel veel projecten heeft opgestart. Het heeft nu met leeftijd en ervaring te maken. In de afgelopen jaren werd ik ook op de voet gevolgd. Ik ben een toegankelijke ondernemer en laat mij niet gek maken. Vanuit de overheid werd er gezocht naar diversiteit en daarvoor moest het beleid van de media bijgesteld worden. Er zal wel een stukje gunfactor hierin zijn, maar ik heb keihard gewerkt. Het was natuurlijk niet omdat ik een kleurtje had, maar ook omdat ik een professional ben in mijn vak. Van 2001 tot 2014 heb ik het langste, het late programma gehad. Ik heb keihard gewerkt destijds om mijn positie op de markt te positioneren. Vanaf 2001 tot vorig jaar was het voor mij “normaal” om 7 dagen in de week te werken. Ik heb zelf mijn positie gecreëerd als ondernemer en ben een doorzetter.

Maatschappelijke bijdrage
Ik zit in het bestuur van het Oranje Fonds en de Surinaams-Caraïbische netwerk organisatie Dat Ding Van Ons. Binnenkort ga ik ook in het bestuur van de Suriprofs (Surinaamse voetballers) zitten. Ik lever dus ook een bijdrage aan de samenleving met betrekking tot goede doelen en op maatschappelijk niveau. Vorig jaar heb ik een Koninklijke onderscheiding mogen ontvangen. Ik heb in de loop van tijd een behoorlijk groot netwerk opgebouwd en er gaan steeds weer deuren open.

Initiatief van The Other Network
Het is heel belangrijk om een eigen netwerk te hebben en om te laten zien dat wij professionals ook breder zijn dan alleen op zakelijk niveau. Het is zeker ook een breed netwerk dat zijn bijdrage levert aan de samenleving en ondersteuning geeft aan elkaar. Men motiveert elkaar ook en coacht jongere talentvolle ondernemers. Het is toch fijn dat The Other Network het initiatief neemt om de multiculturele ondernemers op de kaart te zetten? Ik denk dat The Other Network ook verbindend kan werken naar andere netwerkorganisaties in Nederland.

Tips jongeren
Iedereen is ondernemer ook al wordt je betaald door een werkgever. Wees bewust wat je wil en doe het vanuit je hart. Je werk moet jouw passie zijn. Doe geen dingen waar je niet achter staat of omdat het een trend is. Start je met een onderneming, laat je dan goed informeren en onthoud dat je 24 x 7 een ondernemer moet zijn, niet opgeeft en blijft doorzette!  Vallen zal zeker gebeuren maar opstaan maakt jou een gewaardeerde ondernemer.

Favoriete quote
Jörgen heeft een oud Japanse gezegde als quote: “Vision without acting is like dreaming. But acting without vision is a nightmare”. Als je iets wilt doen moet je een visie voor ogen hebben. De wereld maken zoals jij het wil hebben.  Heb je een visie, en je doet er niets mee, dan ben je aan het dromen als het ware. Ga je dromen achterna! Als je een onderneming gaat starten zonder een visie gecreëerd te hebben dan wordt het een nachtmerrie! Mijn eigen spreuk is dat de definitie van respect voor de ander is “ dat je de ander gunt wat jijzelf ook gunt”

Bron: The Other Businessman magazine 2016
Tekst: Diane Vlet